Διαρροή στοιχείων 5 εκ. λογαριασμών Gmail

by Nikos Kaimakamis • On 11-09-2014 • AT 3:04 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Internet

5 million gmail

Το διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος των 5 εκατομμυρίων λογαριασμών επηρεάζεται από τη διαρροή στοιχείων και passwords που δημοσιοποιήθηκαν σε ρωσική ιστοσελίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι servers της Google δεν έπεσαν, ούτε έδειξαν σημάδια ότι πραγματοποιείται κάποια υποκλοπή. Ειδικοί διαδικτυακής ασφάλειας εξέτασαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και κατέληξαν στο ότι είναι ακριβή σε ποσοστό 60%. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, ενώ το καλό νέο της ημέρας είναι ότι τα στοιχεία δεν είναι απαραιτήτως καινούρια, καθώς σε μερικές περιπτώσεις είναι και πέντε ετών. Πιστεύεται ότι τα δεδομένα δεν έχουν αντληθεί απευθείας από την Google, αλλά από διαφορετικές πηγές όπου εμφανίζεται ένας λογαριασμός Gmail.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν στους χρήστες να αλλάξουν το password τους, ή ακόμα καλύτερα να ενεργοποιήσουν το 2 step verification προκειμένου να είναι καλύτερα προστατευμένοι. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο λογαριασμός Gmail είναι μία εξαιρετικά πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για έναν χρήστη, αφού, όπως σημειώνεται από ειδικούς αποτελεί πύλη πρόσβασης τόσο στο Google+ όσο και στο Google Maps με στοιχεία της φυσικής παρουσίας του χρήστη.

Στο Διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους sites που υπόσχονται να ελέγξουν το εάν έχει υποκλαπεί ένας λογαριασμός Gmail, αλλά ειδικοί ασφαλείας τονίζουν ότι δεν είναι σίγουρη η χρήση τους, επομένως καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες λύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και η ενδεδειγμένη λύση είναι η αλλαγή των passwords.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το Gmail είναι καταπληκτικό εργαλείο και όπως σωστά ειπώθηκε είναι πύλη για άλλες εφαρμογές της Google. Αρκετές εταιρίες έχουν τα εταιρικά τους emails στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, συνεπώς το πρόβλημα των υποκλοπών είναι σοβαρό. Νομίζω ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να μην στέλνουμε μέσω emails εξαιρετικά εμπιστευτικές πληροφορίες πχ κωδικούς λογαριασμών.

Top

Show Buttons
Hide Buttons