BSA, η μεγαλύτερη Eλληνική υπόθεση χρήσης παράνομου λογισμικού και μια τρύπα στο νερό

by Stefanos Kofopoulos • On 09-02-2010 • AT 5:23 pm • 23 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

pirate woman by phoney nickle

Σύμφωνα με την BSA, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη Eλληνική υπόθεση χρήσης παράνομου λογισμικού συνολικού ύψους €168.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια εταιρεία της οποίας το όνομα δεν αποκαλύπτεται, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο γιατί χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό. Επιπλέον, η εταιρεία που παραμένει ανώνυμη, υποχρεώθηκε να αγοράσει άδειες χρήσης για να καλύψει το κενό. H BSA πανηγυρίζει για την επιτυχία και αναπαράγει το συνηθισμένο παραμύθι για το κακό παράνομο λογισμικό, τα προβλήματα που δημιουργεί και τα οφέλη του νόμιμου λογισμού.

Το κακό παράνομο λογισμικό

Το επιχείρημα περί τεχνικών προβλημάτων όπως κίνδυνοι ασφαλείας και απώλειας αρχείων και επίθεση από ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο δίκτυο των Η/Υ είναι σχεδόν γελοίο. Δεν είναι πλήρως γελοίο γιατί κάποιο warez μπορεί να για παρέα και ένα trojan ή το keygen να φορτώνει και κάτι παραπάνω. Τα σπασμένα προγράμματα όχι μόνο λειτουργούν αλλά κάνουν και update κλπ.

Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει press release από την BSA που να αναλύει τα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη που προκύπτουν από το παράνομο λογισμικό όπως: δωρεάν διανομή του λογισμικού από τους χρήστες, δωρεάν υποστήριξη μεταξύ των χρηστών, εξοικείωση των χρηστών με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δωρεάν εκπαίδευση άλλων χρηστών, viral effect, conversion rates από παράνομο σε νόμιμο λογισμικό εξαιτίας των παραπάνω κλπ. Το έχει πει και η Microsoft άλλωστε, η μεγαλύτερη εταιρεία software του πλανήτη. Αν είναι να χρησιμοποιείτε παράνομο λογισμικό ας είναι το δικό μας.

Το καλό νόμιμο λογισμικό

Προσφέρει ό,τι και το κακό παράνομο λογισμικό μόνο που σε αυτή την περίπτωση πληρώνεις τα πάντα. Την θήκη του CD ή το bandwidth για download μέχρι το support και τα updates. Δεν υπάρχει ή δεν αισθάνομαι σίγουρος ότι χρησιμοποιώντας νόμιμο λογισμικό η πιθανότητα ελέγχου από την BSA είναι μηδενική. Διαβάζοντας το “Η BSA ερευνά περιπτώσεις πειρατείας που προκύπτουν από αναφορές για χρήση παράνομου λογισμικού σε επιχειρήσεις, ή μεμονωμένα άτομα” θεωρώ ότι ο καθένας θεωρείται παράνομος και υπόκεινται σε έλεγχος μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι νόμιμος μετά τον έλεγχο.

Η μια επιχείρηση

Η επιβολή μεγάλου προστίμου σε μια εταιρεία της οποίας το όνομα η BSA δεν αποκαλύπτει αλλά χαρακτηρίζει ως “μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού” και “Η εν λόγω εταιρία” δημιουργεί δύο σημαντικά προβλήματα. Το ποσό ηχεί σαν κάθε βαρύγδουπο πρόστιμο του Ελληνικού κράτους σε όσους παρανομούν αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι ποτέ δεν καταβάλουν. Έλλειμμα αξιοπιστίας που ίσως είναι υποκειμενικό και κάποιος μπορεί να το αντιπαρέλθει.

Διατηρώντας την ανωνυμία της εταιρείας, στην πραγματικότητα η BSA βοηθά την εταιρεία να συνεχίσει να παρανομεί και να εξαπατά. Αν κάποια εταιρεία πληρώνει πρόστιμο ρεκόρ το κάνει γιατί έχει δομηθεί και λειτουργεί με γνώμονα την απάτη σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό που πιθανότατα θα κάνει η εταιρεία, όσο κινείται στην σκιά της ανωνυμίας με την βοήθεια της BSA είναι η μετακύλιση του κόστους στις επόμενες δουλειές και η αναπαραγωγή της ίδιας νοσηρής κατάστασης που οδήγησε σε πρόστιμο ρεκόρ. Αντίθετα, η δημοσιοποίηση του ονόματος μαζί με όλες τις άλλες λεπτομέρειες που ακολουθούν στο press release θα προκαλέσει τα εξής: κλείσιμο της εταιρείας, παραδειγματισμό των ανταγωνιστών ή μια ειλικρινή συγνώμη και προσπάθεια ώστε η εταιρεία να αποδείξει ότι μπορεί πλέον να προσφέρει ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό.

Δεν είμαι υπέρ του παράνομου λογισμικού. Αντιθέτως, συμφωνώ ότι πρέπει να αναγνωρίζεται η προσπάθεια των developers και να δίνονται ευκαιρίες σε φοιτητές ή startups να χρησιμοποιούν δωρεάν ή με ελάχιστον κόστος νόμιμο λογισμικό που κανονικά θα κόστιζε εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Θα ήθελα όμως η BSA να βοηθήσει πραγματικά ώστε το νεαρό και γεμάτο προβλήματα Ελληνικό οικοσύστημα να καταλάβει τι είναι σωστό, αντί να πανηγυρίζει για επιβολή προστίμου ρεκόρ με εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα. Τί πιστεύετε ότι πρέπει να συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, να αποκαλύπτεται το όνομα της εταιρείας ή όχι;

Αν θέλετε να διαβάσετε το press release ακολουθεί.

Την υψηλότερη αποζημίωση ύψους €120.000 για χρήση παράνομου λογισμικού που έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, κατέβαλε στην Business Software Alliance (BSA) μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού. Η εν λόγω εταιρία κατέβαλε επιπλέον €48.000 για την αγορά των νομίμων αδειών χρήσης του λογισμικού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της αποζημίωσης στα €168.000.

Η BSA πραγματοποιεί νομικές ενέργειες με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μείωση του ποσοστού της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα που ανέρχεται στο 57%, σύμφωνα με την μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της IDC (2008). Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια (2007-2009) έχουν αποδοθεί στην BSA αποζημιώσεις συνολικού ύψους σχεδόν €450.000 κατόπιν ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων τομέων δραστηριότητας.

Το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης είναι ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό. Ενδέχεται να προκύψουν τεχνικά προβλήματα όπως κίνδυνοι ασφαλείας και απώλειας αρχείων και επίθεση από ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο δίκτυο των Η/Υ. Επιπλέον, απειλείται η επιβολή αυστηρών ποινικών αστικών και διοικητικών κυρώσεων από τους κρατικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο περιπτώσεων χρήσης παράνομου λογισμικού. Το νόμιμο λογισμικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες και αναβαθμίσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και αποδοτικότητα κάθε εταιρείας.

Η κα Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Για το 2010 η BSA δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ακόμα πιο δυναμικές ενέργειες που αποσκοπούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού αλλά και όπου χρειάζεται να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση με τους νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Διανύοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, παροτρύνουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν γνήσιο λογισμικό, ώστε να διασφαλίσουν τη νομιμότητά τους και να αποφύγουν επιπλέον οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από την χρήση των πειρατικών προγραμμάτων».

Η BSA ερευνά περιπτώσεις πειρατείας που προκύπτουν από αναφορές για χρήση παράνομου λογισμικού σε επιχειρήσεις, ή μεμονωμένα άτομα και οργανισμούς που πωλούν πειρατικό λογισμικό στο Διαδίκτυο. Αναφορές για περιπτώσεις εταιριών που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό μπορούν να πραγματοποιηθούν στην ιστοσελίδα www.bsa.org/hellas ή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210-3633631.

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μισό λεπτό χτυπάει η πόρτα μου….Να ανοίξω ή κινδυνεύω;Κάτι μας είπαν.Απορώ αν υπάρχει έστω και ένας κάτοχος pc με σύνδεση στο internet(δεν λέω για αυτούς που παίζουν πασιέντζα σαν τον μπαμπά μου) που είναι απολύτως νόμιμος.

  • Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει κάποιος νόμιμος ή όχι γιατί ποτέ δεν θα γίνει αυτό. Θα ήθελα εκτός από πρόστιμο και τον ρόλο του μπαμπούλα, η BSA να με βοηθάει να ξεχωρίσω ποια είναι η καλή και μια ή όχι τόσο καλή εταιρεία που επιλέγει να κινείται στην παρανομία και στην τελική μπορεί να επιβαρύνει εμένα έμμεσα ή άμεσα.

   Δεν αγοράζεις ρούχα ούτε φαγητό από ένα κατάστημα που ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντίθετα δίνεις μια ευκαιρία σε κάποιον που παραδέχεται το λάθος και κάνει ό,τι μπορεί σε επίπεδο τιμών και υπηρεσιών ώστε να αποδείξει ότι πραγματικά αξίζει και έχει καταλάβει τι πήγε στραβά πριν.

  • άστοχη γενίκευση. Εγώ δεν χρησιμοποιώ πειρατικό λογισμικό. Χρησιμοποιώ OpenSource και πλέον σιγά σιγά το Web (π.χ. google docs). Επίσης ως Software Developer θα ντρεπόμουν να χρησιμοποιήσω πειρατικά προγράμματα.

   Επίσης το 90% των χρηστών λινουξ δεν χρησιμοποιεί πειρατικό λογισμικό.

   • Τί ακριβώς είναι άστοχο;

   • H πρόταση του giannis

    Απορώ αν υπάρχει έστω και ένας κάτοχος pc με σύνδεση στο internet(δεν λέω για αυτούς που παίζουν πασιέντζα σαν τον μπαμπά μου) που είναι απολύτως νόμιμος.

    πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ τα quotes, επιτέλους!

 2. Λίγο άτοπο το παράδειγμά σου.. στην Ελλάδα (και όχι μόνο) δεν το παίρνει στα σοβαρά κάποιος αυτό το πράγμα.. δεν τον ενδιαφέρει… (και γιατί να τον ενδιαφέρει αν κάποια εταιρία χρησιμοποιεί μη νόμιμο λογισμικό…)

  Όπως είπες..μία τρύπα στο νερό… Γνωστά πράγματα..

  • Με ενδιαφέρει γιατί είναι περισσότερο πιθανό η τάδε εταιρεία να προσπαθήσει να κλέψει και μένα όπως κλέβει όλους του άλλους με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο. Όσο για την Ελλάδα, αν σκεφτόμαστε ότι πάντα θα είναι μια ψαροκόστενα θα συνεχίσει να είναι και θα συνεχίσουν να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε.

   • Σέβομαι την άποψη (όποια και να είναι) του καθενός.. Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει εκεί που βρίσκεται τώρα λόγω του μικρομεσαίου Έλληνα (εμένα και εσένα) … Άλλοι την έχουν φτάσει εκεί που είναι.

    Και ειδικά τέτοια θέματα, δεν λύνονται μέσω ενός blog.. (δυστυχώς..)

   • Μόνο που η Ελλάδα στηρίζει την οικονομία της σε αυτό που λέμε μικρομεσαία επιχείρηση και είναι μια εγκατάσταση Windows, ένα Office, ένα λογιστικό πρόγραμμα κλπ x χιλιάδες. Για να μην μιλήσουμε για το δημόσιο.

    Εναλλακτικές νόμιμες λύσεις δεν είναι απαραίτητα επί πληρωμή. Εξάλλου η BSA δεν σου λέει πλήρωσε λογισμικό. Λέει μην χρησιμοποιείς παράνομα λογισμικό.

    Μπορείς να δοκιμάσεις ένα σωρό open source εργαλεία, το Google Docs κλπ. Δεν λέω ότι είναι το ίδιο όμορφα ή εύχρηστα αλλά αν η δουλειά γίνεται τότε όλα οκ. Στην τελική δίνεις και $50 δολάρια εδώ ή $20 εκεί για να πάρεις ένα DivX κλπ

 3. Καλησπέρα,

  Παρόλο που στο συγκεκριμένο θα διαφωνήσω μαζί σου σε κάποια σημεία, δεν σημαίνει ότι παύω να παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον το blog σου.

  Τυχαίνει να γνωρίζω επαγγελματικά την κα. Γαλανοπούλου, όπως και τις ενέργειές της BSA, καθώς ένα από τα αντικείμενα με τα οποία και εγώ ασχολούμαι, συγκλίνει με αυτές τις δραστηριότητες.

  Παρόλο λοιπόν που κάθε πειρατής εκεί έξω ουσιαστικά μου κλέβει το φαΐ απ’ το πιάτο..
  Δεν θεωρώ ότι:
  1. έχει την παραμικρή υποχρέωση η BSA να εκθέσει τα στοιχεία της εν λόγω εταιρίας καθώς όπως αναφέρεις, το νόημα των ενεργειών της BSA είναι να φέρει τα πράγματα στο σωστό δρόμο, και σε βεβαιώνω ότι γίνεται αυτή η προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό πρωτού φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις.
  Ο ρόλος της BSA δεν είναι να δακτυλοδείξει, η πληροφορία με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα φτάσει στο ευρύτερο κοινό (χρηματηστηριο, κλάδος πληροφορικής, κοινότητες κλπ.) και θα επέλθει ο παραδειγματισμός και η δυσφήμηση (και ίσως οι συνέπειες που αναφέρεις)..
  (Δεν θεωρώ ότι:)
  2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο λογισμικό για τους φοιτητές και τους οικιακούς χρήστες.. (Παραδείγματα από το portfolio της Microsoft: Visual Studio Express, SQL Express – dev tools, Office Home & Student – office suite, Campus / School Agreements – οπου το κόστος για άδειες για τα ακαδημαικά ιδρύματα βρίσκεται κάτω από τα 20 € ανά θέση με όλα τα απαραίτητα – OS, Office, Mail, Portal Services). Επίσης τόσα και τόσα freeware όπως σωστά ανέφερες.
  Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος είναι κομπλεξικός. Έχω ακούσει φίλο να λέει “σιγά μην βάλω express.. θέλω full functionality (σπασμένο)” (μιλώντας χωρίς να το έχει δοκιμάσει, και χωρίς να ξέρει ότι μιλάει για functionality που δε χρησιμοποιεί).
  Αν ψάξεις καλά, θα βρείς για κάθε τι που θες, εργαλείο σε προσιτή τιμή, με μόνο περιορισμό το (NON COMMERCIAL USE).

  Το θέμα μας αφορά όλους.
  Ναι, σίγουρα μπορούμε να λέμε: “Απορώ αν υπάρχει έστω και ένας κάτοχος pc με σύνδεση στο internet που είναι απολύτως νόμιμος.”, αλλά αν ο καθένας κοιτάει να είναι σωστός (στο δικό του μυαλό και ο πειρατής σωστός φαντάζει) μιλάω για ανθρώπους που έχουν το prospect του ευσυνείδητου, σιγά σιγά, ίσως δούμε μια άσπρη μέρα…

  Το software θα έπρεπε να έχει την ίδια αντιμετώπιση με το hardware όσον αφορά τον τρόπο κτήσης του.. Για να σε δώ να μου κατεβάζεις ένα σκληρό δίσκο 2TB…

  Άντε και την άλλη φορά να μιλήσουμε και για mp3 και DVDRips…

  Regards,
  D

  • 1. Αν δεν εκθέσει το όνομα της εταιρείας ουσιαστικά νοιάζεται για την πάρτυ της και μόνο αδιαφορώντας για το καλό του οικοσυστήματος. Παίρνει χρήματα, αποδίδει ότι έχει να αποδώσει σε εταιρείες που έχασαν άδειες και όλα καλά. Αυτό είναι εισπρακτικό και δεν κολλάει καθόλου με

   “ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού αλλά και όπου χρειάζεται να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση με τους νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.”

   2. Πρόσβαση υπάρχει. Αν το κάνουν ή όχι είναι δικό τους θέμα και καλά να πάθουν. Εδώ και ένα μήνα χρησιμοποιώ Google Docs και Prezi μόνο. Αν κολλήσω σε κάτι θα κατεβάσω τους δωρεάν Microsoft Office Viewer και είμαι καλά.

   Συμφωνώ μαζί σου για την αντιμετώπιση σε ηθικό επίπεδο του software όπως και το hardware αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί πρακτικά. Αντί να τσιμπάμε χιλιάδες ευρώ καλό θα ήταν να βοηθήσουμε την αγορά γενικά. Μια εταιρεία που θα πληρώσει σχεδόν 170.000 ευρώ πρόστιμο δεν είναι μικρή, άρα έχει σημαντική παρουσία στην αγορά γενικά.

  • “[δεν] έχει την παραμικρή υποχρέωση η BSA να εκθέσει τα στοιχεία της εν λόγω εταιρίας καθώς όπως αναφέρεις, […] Ο ρόλος της BSA δεν είναι να δακτυλοδείξει, η πληροφορία με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα φτάσει στο ευρύτερο κοινό (χρηματηστηριο, κλάδος πληροφορικής, κοινότητες κλπ.) και θα επέλθει ο παραδειγματισμός και η δυσφήμηση (και ίσως οι συνέπειες που αναφέρεις)..”

   Λάθος και λάθος. Πίστεψέ με η πληροφορία δε θα φτάσει στο μικρό ή μέσο επιχειρηματία. Τι σημαίνει “η πληροφορία θα φτάσει με τον ένα τρόπο η τον άλλο στο ευρύτερο κοινό”? Από που προκύπτει αυτό; Υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενες εμπειρίες; Να σας πω; Εγώ η τελευταία που θυμάμαι (που είμαι στο χώρο) ήταν πριν απο πάρα πολλά χρόνια.

   “Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος είναι κομπλεξικός. Έχω ακούσει φίλο να λέει “σιγά μην βάλω express.. θέλω full functionality (σπασμένο)” (μιλώντας χωρίς να το έχει δοκιμάσει, και χωρίς να ξέρει ότι μιλάει για functionality που δε χρησιμοποιεί).
   Αν ψάξεις καλά, θα βρείς για κάθε τι που θες, εργαλείο σε προσιτή τιμή, με μόνο περιορισμό το (NON COMMERCIAL USE).”

   Διαφωνώ. Ο κόσμος δεν είναι κομπλεξικός. Μπορεί εύκολα να έχει full functionality και καλά κάνει (κατανοώ, άλλα δε συμφωνώ). Τις περισσότερες φορές οι express/lite εκδόσεις είναι πολύ φτωχές, ενώ οι full εύκολα προσβάσιμες.

   Η προσέγγιση που δίνεις στο πρόβλημα είναι μονομερής. Το πρόβλημα είναι πως ο χρήστης αγοράζει τώρα ένα πρόγραμμα και σε λίγο καιρό κάποιο standard καινούργιο ή μια καινούργια έκδοση έρχεται να ανατρέψει τα πάντα και το πρόγραμμά του να αχρηστεύεται κατά κάποιον τρόπο. Εγώ για παράδειγμα που χρησιμοποιώ το MediaMonkey για να ακούω μουσική το πλήρωσα στην έκδοση 2 και ξανά στην έκδοση 3. Μέσα σε 3 χρόνια.

   Αντίστοιχα σήμερα αγοράζεις άδεια για ένα πρόγραμμα το οποίο σε 2 χρόνια σταματάει η ανάπτυξή του. Τα δεδομένα σου τι τα κάνεις; Πως τα μεταφέρεις σε καινούργιο; Γίνεται; Τις περισσότερες φορές όχι εύκολα. Έχω χάσει πολλές φορές τα δεδομένα που επειδή αποφάσισα να αλλάξω πρόγραμμα ή το πρόγραμμα που είχα αγοράσει σταμάτησε να εξελίσσεται.

   Με το hardware δε συμβαίνει τόσο συχνά. Ο Serial ATA δίσκος που αγόρασα πριν από 5 χρόνια θα μπορώ να τον χρησιμοποιήσω με κάποιον τρόπο και τα επόμενα 5. Οι προγραμματιστές και οι εταιρίες έχουν από μόνες τους απαξιώσει το λογισμικό που παράγουν. Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στους χρήστες.

   • Προς Τιτάνα: Please μπορείς σε παρακαλώ να μου κάνεις τα quotes του parmezana κανονικά quotes γιατί είναι 12 το βράδυ και από την κούραση έβαλα απλά εισαγωγικά και τώρα δεν ξεχωρίζουν…

   • Χρήστο σε ευχαριστώ για την απάντησή σου (και εσένα Τιτάνα).

    Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καιρό αλλαγής όσον αφορά το θέμα αντιπειρατείας στην Ελλάδα.. Θα συμφωνήσω σίγουρα στο γεγονός ότι οι μηχανισμοί μας είναι ανώριμοι, παράλληλα όμως και τα παραδείγματα λιγοστά.
    Όσον αφορά τη μή δημοσίευση των στοιχείων από μεριάς BSA, δεν θέλω να επεκταθώ περεταίρω στο θέμα καθώς ότι είχα να πω, το έγραψα ήδη.. Θα ήθελα να έχω δίκιο γιατί είμαι υπέρ της άποψης του παραδειγματισμού. Ελπίζω λοιπόν σύντομα να το δούμε όλοι στις ειδήσεις των 21:00 (και θα έρθω να ζητήσω δικαίωση! :D:D). Απλά δεν νομίζω ότι η BSA πρέπει να κάνει το ρουφιάνο.. Ανέκαθεν αυτός ήταν ο ρόλος των media.

    Titana:
    Έχω εμπλακεί/παρακολουθήσει διαδικασίες που αφορούν προσεγγίσεις πρωτού γίνει έλεγχος. Γίνεται ενημέρωση σχετικά με μεθόδους Software Asset Management, και awareness ενάντια στην πειρατία… Όταν όμως το αφεντικό πει στο μηχανογράφο “γράψ’ τους στα @@ σου, δεν έχουμε σάλιο για μ*λ*κίες” ο μηχανογράφος δεν θα επιμείνει..
    Τότε ξεκινά το escalation και φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

    Στο σκέλος που αφορά την πρόσβαση στο λογισμικό από τους μη εταιρικούς χρήστες…
    όσον αφορά τη συνοχή των προγραμμάτων και την εξέλιξη τους, αυτή είναι η φυσική πορεία της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να παραμείνουμε στάσιμοι… δεν μπορούμε όμως να πάρουμε και τη νέα, βελτιωμένη έκδοση τσάμπα.. κάποιοι έκατσαν να το γράψουν και κάποιοι έσκασαν $$ σε RnD..
    Μίλησες για Data Migration και discontinued products..
    Μια σοβαρή εταιρία, σου δίνει product roadmap, migration tools και cross-version support..
    ένα παράδειγμα discontinued product σου έχω με το Microsoft Money (που δούλευα απο το 2002). Κόβοντάς το, η ίδια η Microsoft πρότεινε τον αντικαταστάτη της (Quicken) πρόγραμμα το οποίο φέρει πλήρες import functionality..
    Φέρνουμε το θέμα όμως σε λεπτομέρειες..

    Δεν έχω τόσο υσχιρή άποψη ενάντια της πειρατίας σε Non Commercial use, παρόλο που προσωπικά δεν μου αρέσει..
    Το μεγάλο πλήγμα είναι οι εταιρίες..
    Ποτέ δεν ήταν το τι βάζω εγώ στο σπίτι μου η εσύ, γιατί απλούστατα, ναι μεν σπίτι σου μπορεί να έχεις το PS CS4, αλλα το έχεις για να χαίρεσαι με τη φωτογραφία με τα φιλαράκια σου και τις μπύρες.. Ακόμα και γώ δε βρίσκω το λόγο να πληρώσω τα ..700? 1000?
    Αλλά ο άλλος στην εταιρία που το έχει παράνομα και φτιάγνει το illustration του για να μοσχοπουλήσει το περιοδικό… ξαναλέω, τρώει από το πιάτο του κάθε εργαζομένου της Adobe..

    Και καθαρά σε αστείο τόνο, πρέπει να αλάξω μητρική για να παίξουν επιτέλους οι δίσκοι μου σαν SATA II (οπότε και επεξεργαστή, μάλλον και μνήμες – δεν είμαι hardware-as) γιατί κάποια μεγάλου όγκου streaming αρχεία κολλάνε.. Το PC όμως είναι 4ών χρονών ;) – και πάλι θα τα σκάσω..
    Σήμερα έκατσα και συμάζεψα τις αποδείξεις μου.. Πόσα € έχεις σκάσει από 1/1/10 σε PC hardware?

    Regards,
    D

 4. Η αντιθεση μου ειναι μονο στο εξης:

  Αν πιασουν εμενα να εχω παρανομο λογισμικο ή μουσικη ή ταινιες, θα μου επιβληθει παρομοια μεγαλο προστιμο και ταυτοχρονα το δελτιο τυπου θα λεει οτι ο Δημητρης Ταδε κατοικος της ψηλης ραχουλας καταδικαστηκε κλπ. (παραδειγματα εχουμε και προσφατα μαλιστα)

  Γιατι η εταιριες προστατευονται; Το ιδιο κλεφτες με εμενα δεν ειναι; (ή και περισσοτερο γιατι εγω μπορει να ειμαι φτωχος)

 5. Σας ξέφυγε μια λεπτομέρεια…

  …μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού

  Εταιρίες που αναπτύσουν λογισμικό, χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό και μετά περιμένουν οι χρήστες να είναι νόμιμοι…

 6. «Εταιρίες που αναπτύσσουν λογισμικό, χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό»
  Σωστός! Εργάζομαι σε μια από αυτές τις εταιρίες (Κύπρο) και παρόλο που η εταιρία βγάζει εκατομμύρια τσιγκουνεύεται στο να αγοράσει αυθεντικά Windows! Ακόμη και το antivirus που βάζει στα workstation είναι το δωρεάν avast!
  Όσο για την BSA ακόμη θα τους δούμε…

 7. Κατά τη γνώμη μου ξεχνάμε κάτι ακόμα: Η BSA είναι ιδιωτική επιχείρηση που στράφηκε εναντίον μιας άλλης επιχείρησης για να δικαιωθεί. Ούτε θεμιτό είναι, και ενδέχεται να μην είναι ούτε νόμιμο να βγάζει δελτία τύπου και να λέει :”κοιτάξτε πήρα αποζημίωση από τον τάδε και το δείνα που είχε παράνομο λογισμικό”.
  Δόξα τω θεώ οι δίκες διεξάγονται ενώπιον ακροατηρίου δημόσια και ο οποιοσδήποτε που ενδιαφέρεται να μάθει (ή και να βγάλει ονόματα στο διαδίκτυο μπορεί να ενημερωθεί). Η δε πολιτεία ίσως έχει υποχρέωση να καταστήσει πιο προσβάσιμες τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ιδίως αν νομίζει ότι θα έχουν και αποτρεπτικό χαρακτήρα

 8. Κοίταξα το site της BSA και πιστεύω ότι όλες αυτές οι “ανταγωνιστικές εταιρείες” έχουν συγκεκριμένη agenda, βάσει της οποίας κινούνται! Τα θέματα στα οποία συγκλίνουν είναι αυτά που δηλώνονται εκεί… Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν τι ακριβώς αδυνατείς να πιστέψεις. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού και αν τις ρωτήσεις , όλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την πειρατεία. Απλά κάποιες φαίνονται να είναι περισσότερο δραστήριες: βλέπω ότι η Microsoft δημοσιεύει τα ονόματα όσων πιάνουν να προωθούν παράνομο λογισμικό. Άλλες όχι! Επομένως, θεωρώ ότι δεν είναι ασφαλές να εξακριβώσει κάποιος από που ξεκίνησε και τι!

  Εξάλλου, το ότι η BSA δεν δημοσιεύει το όνομα της εταιρείας, ίσως να έχει να κάνει με τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν κι επειδή ακριβώς κάτι τέτοιο θα έκανε μεγάλη ζημιά στο κύρος της εταιρείας που πιάστηκε! Δεν είναι και λίγο…

 9. @Costa

  Όχι, δεν θα τα δώσω σε εταιρίες αλλά σε crackers και ειδικά όταν σε πολυτεχνεία σχεδιάζουν οι αρχιτέκτονες με το google sketch (no offense, g) επειδή είναι δωρεάν, μέχρι να τα χώσουν χοντρά στην adobe όπως και άλλες εταιρίες που αποτελούν μονοπώλιο όπως και το έχω κάνει, το ίδιο και για προϊόντα που δεν προσφέρουν σωστές υπηρεσίες και στην ελλάδα αλλά επιδιώκκουν αρπαχτές.

  τι σχέση έχει αν το google sketchup (όπως λέγεται το πρόγραμμα) είναι η δεν είναι δωρεάν; μια χαρά δυνατότητες έχει για αυτό που το θέλουν και το χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες. Δηλαδή να πληρώσουν η ακόμα χειρότερα να σπάσουν πρόγραμμα αξίας 3000Ε για να κάνουν ένα απλο 3d σκίτσο;

  είναι χαζό που tο δωρεάν,ή/και open source ή/και φτηνό λογισμικό το απαξιώνουμε στην Ελλάδα.

  • δεν απαξιώνω το δωρεάν λογισμικό, αλλά είναι τραγικό να εκπαιδεύεις ανθρώπους με ό,τι δωρεάν καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο. και αργότερα να τους εγκλωβίζεις να αγοράσουν ως επαγγελματίες εμπορικά προγράμματα που αποτελούν σχεδόν μονοπώλιο και η χρηματοδότησή τους γίνεται ακόμα και από κυβερνήσεις λόγω της αναγκαιότητας του προγράμματος.

   Μην βιάζεσαι να με κατηγορήσεις φίλε :)

 10. Μια λεπτομέρεια που έχεις ξεχάσει είναι η θέση της εταιρίας που φτιάχνει το λογισμικό στην όλη υπόθεση με την πειρατεία..

  Προσωπικά πιστεύω ότι αν ένα πρόγραμμα έχει δουλευτεί σωστά και έχει την κατάλληλη τιμή (όχι απαραίτητα την χαμηλότερη τιμή) θα τα πάει καλά και η πληρωμή θα είναι το ευχαριστώ στον προγραμματιστή. Σε περίπτωση που η εταιρία σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες η πειρατεία είναι λογική επιλογή. Εδώ είναι που θα πρέπει να αναρωτηθούν το γιατί και να διορθώσουν το πρόβλημα και όχι να κλαίγονται περι πειρατείας..

  Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το Microsoft Office, ένα defacto πακέτο λογισμικόυ στο τομέα του, που όμως ζητάει πολλά για το τίποτα.. Δέχομαι οτι έχει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά ο μέσος χρήστης δεν πρόκειτε να τις χρησιμοποιήσει ποτέ.. Θα ήταν απολύτως λογικό σε αυτή τη περίπτωση να βγεί ένα πακέτο πχ Office Essentials, δωρεάν που θα είναι καλό για να γράψεις κάτι στο word, να φτίαξεις μια λίστα με ψώνια στο excel και να κάνεις μια σύνθεση με φωτογραφίες από το ταξίδι σου και να το στείλεις στους φίλους σου. Ο λογιστής που θα ανάβει λαμπάδες στη microsoft γιατί έχει βαθειά χωμένη μια συνάρτηση στο excel που του σώζει ώρες δουλειάς κάθε μέρα, θα πρέπει να το πληρώσει. Ο ακαδημαϊκός που γράφει μια έκθεση και θέλει τις υποσημειώσεις του, τους πινακές του και διάφορα άλλα “προχωρημένα” του word, θα πρέπει να το πληρώσει.

  Επίσης, μου φαίνεται αδιανόητο να σε κυνηγάνε για προγράμματα άσχετα με τη δουλειά σου.. Αν δουλέυεις πχ σε μια μεταφορική και έχεις βαρεθεί τη πασιέντζα και βάλεις το photoshop για να ζωγραφίζεις μουστάκια πάνω στις φωτογραφίες των “εχθρών” σου και να τις βάζεις στο facebook, δεν έχει κάποια σχέση με τη δουλειά σου, δεν είσαι καν στο target group της adobe, τα λεφτά που υποτίθεται οτι χάνουν από εσένα δεν θα τα έπαιρναν έτσι και αλλιώς ποτέ.. Τσάμπα διαφήμιση τους κάνεις. Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικά πακέτα που θα κάνουν την ίδια δουλειά δωρεάν
  Αντίστοιχα, μου φαίνεται αδιανότητο να είσαι επαγγελματίας (πχ φωτογράφος) και να χρησιμοποιείς πειρατικό λογισμικό για τη δουλειά σου, για την οποία πληρώνεσαι κιόλας..

  Θα ήταν καλό να μπορούσαν να σχηματίσουν ένα σωστό μηχανισμό που να ελέγχει κάπως τις υπηρεσίες που προσφέρει μια εταιρία, μέσω των λογισμικών που χρησιμοποιεί, έτσι ώστε να μπορεί η εταιρία που βγάζει το αντίστοιχο λογισμικό να εφαρμόσει commercial και μη-commercial άδειες..

  Συνηθίζω να μακρυγορώ αλλά το νοήμα είναι οτι δεν φταίει μόνο η μια πλευρά για την πειρατεία.

  Αυτά από εμένα.

  • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου

Top

Show Buttons
Hide Buttons