Τα παιχνίδια της AAPL

by Stefanos Kofopoulos • On 25-01-2010 • AT 3:28 pm • 12 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

appl slingshot

Δεν ξέρω ποιος αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος ή κάποιοι παίζουν με την μετοχή της Apple. Την Παρασκευή η μετοχή (NASDAQ:AAPL) έπεσε σχεδόν 5% χωρίς πρακτικά να υπάρχει λόγος. Ακριβώς το αντίθετο, η Apple αναμένεται να ανακοινώσει σε μερικές ώρες τα οικονομικά αποτελέσματα που μόνο θετικά θα είναι ή σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, πολύ θετικά. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, το buzz που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Apple tablet είναι τόσο μεγάλο και μόλις 3 μέρες μακρυά (από την Παρασκευή) που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την πτώση στην τιμή της μετοχής. Με $20 δις στην τράπεζα και προϊόντα που πουλάνε τρελά τέτοιε πτώσεις σε τέτοιες χρονικές περιόδους είναι απλά ύποπτες. Μια καλή ανάλυση για το θέμα υπάρχει εδώ.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εκτός από τις πληροφορίες στα ΧΑ, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και άλλοι δείκτες.
  Απλό πείραμα: Κάνε παλινδρόμηση με το δείκτη NASDAQ
  Δεύτερο απλό πείραμα: Εφάρμοσε ζώνες Bollinger
  Τρίτο λιγάκι πιο σύνθετο πείραμα: Παίξε με τον στοχαστικός ταλαντωτής.

  Σύμφωνα, λοιπόν, με την τεχνική ανάλυση ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό να συμβεί αυτό.

  • Γιατί ήταν λογικό;

 2. Η Apple έχει ιστοριά στην “χειραγώγηση” της μετοχής της. Δε ξέρω αν έχει ελεγθεί για αυτό αλλά παραμονές μεγάλων αποκαλύψεων τελείως νέων προϊόντων υπήρχε μια τάση για “αρνητική διόρθωση” της τιμής της μετοχής της. Μάλιστα καθώς πλέον είναι γνωστό ότι
  “μια φήμη κυκλοφορεί γιατί η Apple το ήθελε” στην παρουσίαση πολλών προϊόντων, με κυριότερο το Iphone 2G υπήρχαν διάφορες διαρροές και φήμες που ξεκινούσαν με τεχνικά προβλήματα και κατέληγαν σε προβλημάτα γραμμών παραγωγής, χρόνων παράδοσης κτλ κτλ. Η μετοχή έπεφτε πριν τις επίσημες ανακοινώσεις και μετά εκτοξευόταν και στο ενδιάμεσο μερικοί είχανε κερδίσει εκατομμύρια (λέγε με κύριοι μέτοχοι της Apple). Ποιός είπε οτι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ;(η δε πρόκειται πολύ σύντομα;)
  Πάντως αν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω μετοχές αυτή τη στιγμή στην Αμερική (αλήθεια υπάρχει τρόπος να γίνει απο Ελλάδα η άλλη Ευρωπαική χώρα;) ήξερα που θα επενδύσω!

  • Ο Παναγιώτης κάτι τεχνικό λέει που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είμαι γνώστης. Για να δούμε τι θα απαντήσει.

   Προφανώς και μπορείς να πάρεις μετοχές σε Αμερική από εδώ.

 3. 1. Λογική (Σκέψου λίγο τι θα συμβεί στον NASDAQ αν κλείσει η Apple. Επίσης σκέψου λίγο κάποιος να σου έλεγε αύριο θα ανέβει ο NASDAQ, τι θα έπαιρνες; Κατά πάσα πιθανότητα είτε Google είτε Apple είτε ΜSFT.)

  2. Στατιστική (π.χ. παρατηρούμε ότι στις 20/1 ο NASDAQ: +1,52%, APPL: +2.87%. Στις 21/1 ο NASDAQ +0.24% και APPL: +1.28%. Ε από την στιγμή που στις 22/1 NASDAQ έκλεισε με -3% γιατί η APPL να κλείσει θετικά;)

  3. Ακόμη και η εφαρμογή της Google προσφέρετε για απλή τεχνική ανάλυση. Πάρε την μετοχή της Apple και άρχισε τα πειράματα. Βάλε π.χ. στο ίδιο διάγραμμα Apple και NASDAQ

  Anyway το point μου είναι ότι οι πληροφορίες (“ΟΥΑΟΥΥ η APPLE βγάζει TABLET”) δεν είναι αρκετές πάντα να συγκρατήσουν τις τιμές μετοχών. Αν ήταν μόνο έτσι στο χρηματιστήριο θα υπήρχαν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι. Όπως επίσης δεν θα είχαν νόημα οι γενικοί δείκτες, πχ φαντάζεσαι κάθε πόλη να είχε έναν δείκτη που θα έδειχνε πόσα χαμογέλα υπάρχουν; Θα έβγαζες κάποιο συμπέρασμα αν μια μέρα είχαμε πτώση;

  (Όλα τα παραπάνω είναι πολύ απλοποιημένα δεν νομίζω να έχει νόημα να αρχίσω τα διαγράμματα. )

  • Δεκτά όλα αυτά, όπως και το κόκκινο του NASDAQ αλλά για την Apple μια εργάσιμη πριν από την ανακοίνωση του τριμήνου που όλοι ξέρουν ότι πήγε μπίιιιιπ τα Χριστούγεννα δεν είναι λίγο περίεργο;

   • Όμως είναι εύκολα αντιληπτό ότι APPL έχει μεγάλη επιρροή από τον NASDAQ.
    Επίσης η τεχνική ανάλυση που “κοιτάζει” μόνο το πριν, και δεν μπορεί να κοιτάξει την φήμες κτλ, έδειχνε ότι δύσκολα θα υπάρξει άνοδο.

    Μπορεί οι χρηματιστές να εμπιστεύτηκαν πιο πολύ την τεχνικές αναλύσεις, παρά τις φήμες. Μπορεί απλά να “τρόμαξαν” από τις τεχνικές αναλύσεις και να αγνόησαν παντελώς τις φήμες. Μπορεί απλά να “αποφάσισαν” φέτος να μην προ-εμπιστευτούν τον Steve Job.

    Δεν ξέρω ΓΙΑΤΙ έπεσε αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν την παρασκευή είδα -3% τον NASDAQ δεν μπήκα καθόλου στον κόπο να δω τι κάνει η Apple

   • Αν διαβάσεις εδώ θα βρεις δύο καλούς λόγους :)

    http://brainstormtech.blogs.fortune.cnn.com/2010/01/23/why-aapl-dropped-10-32-points-friday/

   • Βλέπω μια περιγραφή το τι έγινε τότε. Που “κολλάει” στην συζήτηση μας; Εγώ λέω ότι η τεχνική ανάλυση το ότι έπεσε δεν το θεωρεί ότι “ακραίο” γεγονός, ειδικά με τέτοια πτώση του γενικού δείκτη.

    Υ.γ.: Βασικά το άρθρο προσπαθεί να πείσει ότι αυτή την εβδομάδα θα είναι μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για την Apple, ασχέτως το έγινε την προηγούμενη, επειδή ήταν μια “δύσκολη” εβδομάδα.

    @Anakiklosis, νομίζω αυτή την Τετάρτη είναι η παρουσίαση όποτε είναι λογικό να αποκολληθεί από τον γεν. δείκτη.

    Αυτό που προσπαθώ να δείξω είναι ότι ένα μεγάλος μέρος των ανθρώπων που επηρεάζουν τα χρηματιστήρια (π.χ. θεσμικοί επενδύτες, διαχειριστείς αμοιβαίων κεφαλαίων κτλ) έχουν εντολές να είναι συντηρητικοί (κάποιες φορές). Δηλαδή αν στις 22/1 έπρεπε να παίξω συντηρητικά θα ήμουν υποχρεωμένος να μην ενδώσω στις φήμες (π.χ. για το Apple Tablet). Σε διαφορετική περίπτωση, στην ερώτηση “γιατί αγόραζα ενώ για παράδειγμα το RSI και η Bollinger Zone είναι άνω των 70 αρά η τάση μπορεί αναστραφεί (άρα να κατευθυνθεί προς τα κάτω η τιμή)” δεν θα είχα κάτι να απαντήσω.

    Μπορεί όλοι οι φίλοι της τεχνολογίας να θεοποιούμε το Apple Tablet, ωστόσο κάποιοι άλλοι έχουν θεοποίηση τα οικονομικά εγχειρίδια. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι δεύτεροι έχουν μεγαλύτερη επιρροή. π.χ. είδα στο άρθρο, που παρέθεσε ο Τιτάνας, η Deutsch Bank χαρακτήρισε την μετοχή ως downgrade.

 4. Σήμερα πάντως μετά τη έκλεισε στα +3.2% ενώ το NASDAQ είναι στο -1,4%, αν διαβάζω σωστά επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το παραπάνω άρθρο.

 5. Που να δείτε τώρα σε πραγματικό χρόνο πως ανεβαίνει η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων!!!

  :)

 6. Το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό εδώ: “In September, the Financial Accounting Standards Board approved a change in rules that lets companies record revenue earlier from products that combine hardware and subscription services, such as the iPhone.”

  via

Top

Show Buttons
Hide Buttons