Apple: αποθηκεύει ανώνυμα δεδομένα από Siri για 2 χρόνια

by Stefanos Kofopoulos • On 19-04-2013 • AT 6:18 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Apple: αποθηκεύει ανώνυμα δεδομένα από Siri για 2 χρόνια

Ήταν απλά θέμα χρόνο να ξεκινήσει η κουβέντα για τα δεδομένα που συλλέγει η Apple από το Siri. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια εχθές μετά από άρθρο του Wired σχετικά με το Siri και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Η Apple απάντησε και ξεκαθάρισε το θέμα.

Η απενεργοποιηση του Siri διαγραφει ολα τα δεδομενα για παντα

Όπως σε κάθε υπηρεσία του είδους, η συλλογή δεδομένα είναι απαραίτητη για την βελτιστοποίηση του Siri και των αποτελεσμάτων. Κάθε φορά που κάποιος μιλάει στο Siri και το μήνυμα μεταφέρεται στους servers της Apple, το μήνυμα αποκτά ένα τυχαίο και ανώνυμο αλλά μοναδικό αριθμό που το συνοδεύει μέχρι το Siri να απαντήσει στον χρήστη.

Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, τότε τα δεδομένα παραμένουν ανώνυμα στους servers της Apple αφού έχει αφαιρεθεί ο τυχαίος μοναδικός αριθμός που αφορά την συγκεκριμένη κλήση και είναι διαθέσιμα για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του Siri, για 18 μήνες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Apple, η εταιρεία διατηρεί τα ανώνυμα δεδομένα μέχρι και 2 χρόνια, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν η περίοδος αυτή είναι μικρότερη από 18 μήνες ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι το εξής: αν κάποιος απενεργοποιήσει το Siri τότε όλα τα δεδομένα και το ιστορικό διαγράφεται από τους servers της Apple για πάντα. Για όσους ανησυχούν για την ασφάλεια τους, η λύση για πλήρη διαγραφή των δεδομένων είναι απλή. Την επόμενη φορά που θα ενεργοποιηθεί ξανά το Siri θα είναι σαν την πρώτη φορά.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και μια απλή παρατήρηση:
    Αφού τα data είναι anonymized και έχουν τυχαίους μοναδικούς αριθμού για κάθε κλήση, Πως γίνεται η αντιστοιχία με το κινητό σου για πλήρη διαγραφή κατά την απενεργοποίηση του SIRI ?

    • Σωστή παρατήρηση. Αν το ξέραμε αυτό θα ήμασταν Information Architects στην Apple. Φαντάζομαι ότι αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Μέχρι να ολοκληρωθεί η συνδιαλλαγή με το Siri υπάρχει κάποιος συσχετισμός, μετά αυτός χάνεται και τα δεδομένα αποθηκεύονται ανώνυμα. Όταν ο χρήστης ο χρήστης απενεργοποιήσει το Siri χάνεται οποιοδήποτε ίχνος υπάρχει από κάποιο συσχετισμό. Γιατί έτσι και αλλιώς τα άλλα δεδομένα είναι ανώνυμα και άρα δεν τίθεται θέμα.

      • Το να κρατάει δύο χρόνια ανώνυμες πληροφορίες είναι λίγο άκυρο. Οι location πληροφορίες και μόνο που δίνει κάθε τέτοιο σύστημα (SIRI, Google NOW etc) είναι απίστευτα χρήσιμες, οπότε πόσο ανώνυμες μπορεί να είναι οι πληροφορίες αν περιλαμβάνουν τα πάντα (location, etc) και όχι το όνομά σου, το ΙΜΕΙ σου ή το νούμερο του κινητού σου ; Επίσης δεν διευκρινίζουν το κατά πόσο ανώνυμες είναι, δηλαδή αν δεν κρατάνε το όνομα ή το ΙΜΕΙ ή το νούμερο του κινητού ή και τα τρία μαζί (;).

        “Αν το ξέραμε αυτό θα ήμασταν Information Architects στην Apple”
        Οφείλουν να ενημερώσουν κάποιες τεχνικές πληροφορίες, δεν ειναι δα και τόσο δύσκολο.

      • Δεν είναι έτσι όπως το λες. Τα δεδομένα είναι χρήσιμα για να γίνει μια υπηρεσία καλύτερη. Η Apple δεν σου πουλάει διαφημίσεις από το Siri για να χρειάζεται όλα αυτά που αναφέρεις. Χρειάζεται όμως πολλά δείγματα από όλο τον κόσμο για να βελτιώσει την αναγνώριση φωνής, να καταλάβει προφορές κλπ. Το Siri είναι ένα είδος συστήματος που γίνεται καλύτερο με όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

        Λένε ανώνυμα, χωρίς email ή αριθμό κινητού κλπ. Μέχρι τώρα στο FAQ για το Siri δεν αναφέρει κάτι σχετικό με το θέμα.

  2. Για την ανωνυμία έγραψα πριν, όχι για το ότι δεν είναι χρήσιμες. Μάλιστα παρά είναι χρήσιμες για τις εκάστοτε εταιρείες.
    Επίσης ο Trudy Muller είπε ότι μετά το διάστημα των 6 μηνών γίνεται η απο-συσχέτιση με τα δεδομένα που μαζεύονται.
    “Once the voice recording is six months old, Apple “disassociates” your user number from the clip, deleting the number from the voice file.”

    Και πάλι δεν καταλαβαίνω πως αν απενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου SIRI “identifiers are deleted immediately along with any associated data.” (??), εφόσον είναι ανώνυμα και δεν συσχετίζονται κάπως μετά από 6 μήνες. Ή μήπως στην περίοδο αυτών των 6 μηνών μπορεί να γίνει η διαγραφή επειδή υπάρχει η συσχέτιση. Είναι οξύμωρο και δεν το εξηγεί.

    • λέει “any associated” όχι όλα τα data άρα, τα κρατάνε και όταν θέλεις διαγραφή διαγράφουν μόνο αυτά που μπορούσαν να οδηγήσουν σε σένα. <6 μηνών (αν αυτό είναι το διάστημα αποσυσχέτισης) όλα τα άλλα ανοίκουν στην άππλε

      νομίζω είναι περιττό φυσικά να το κάνει κανείς αυτό. If its on internet is everywhere

Top

Show Buttons
Hide Buttons