Apple iPhone OS 4.0 event αύριο και τι να περιμένουμε για το iPhone 4G

by Stefanos Kofopoulos • On 07-04-2010 • AT 5:08 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

iphone os 4 teaser

Αύριο η Apple θα μοιραστεί με τον κόσμο λεπτομέρειες και νέα χαρακτηριστικά του iPhone OS 4.0 με τον ίδιο τρόπο που ενορχήστρωσε το ίδιο event σχεδόν ένα χρόνο πριν. Οι προσδοκίες παραμένουν οι ίδιες αλλά αυτή την φορά είναι λίγο μεγαλύτερες από οτι συνήθως. Μόνο ο Steve Jobs και η παρέα του γνωρίζουν τι θα παρουσιαστεί αύριο στους developers που περιμένουν με αγωνία την νέα έκδοση του λειτουργικού και φυσικά την έλευση του iPhone 4G στις 22 Ιουνίου.

Multitasking για όλα τα apps

Έχουν περάσει τρεις γενιές iPhone και τρεις γενιές του λειτουργικού αλλά η Apple επιμένει. Το iPhone OS είναι προφανώς ικανό για multitasking αλλά όχι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων apps που κυκλοφορούν. Η Apple αποφασίζει ποια apps μπορούν να μπουν στο background και τον τρόπο που ο χρήστης θα αλληλεπιδράσει με αυτά. Η κατανάλωση ενέργειας ήταν μέχρι σήμερα το σημαντικό επιχείρημα της Apple εναντίον του multitasking αλλά με τον A4 είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τα πράγματα αφού πλέον ο έλεγχος στο hardware είναι πλήρης.

Μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης

Τα 320 x 480 pixels είναι καλά στην οθόνη του iPhone αλλά πλέον ο ανταγωνισμός έχει ξεφύγει πολύ, όπως και οι ανάγκες των χρηστών. Ο διπλασιασμός της ανάλυσης της οθόνης του iPhone και άρα του iPhone OS 4.0 μπορεί να εξυπηρετήσει τους iPhone developers με τεχνικές τύπου iPad ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξουν καν την ανάλυση και τα γραφικά των apps. Παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον χώρο για νέα UI στοιχεία που θα διευκολύνουν ίσως στο multitasking των third party apps.

Νέο σύστημα notifications

Εδώ η Apple πρέπει να φέρει να πάνω – κάτω ή έστω να αντιγράψει τις λύσεις που χρησιμοποιεί η Palm και το Android. Το σύστημα των ειδοποιήσεων που χρησιμοποιεί σήμερα το iPhone είναι απαράδεκτο και κυριολεκτικά δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν Push. Το notification εμφανίζεται ανεξάρτητα από την χρήση του κινητού την δεδομένη στιγμή. Απαιτεί την πλήρη προσοχή ή την απόρριψη που πρακτικά σημαίνει διακοπή της εργασίας ή επιπλέον tap αργότερα. Η μεγαλύτερη ανάλυση της οθόνης θα δώσει χώρο για αλλαγές στο UI και καλύτερη διαχείριση των μηνυμάτων.

Διαφήμιση από την Apple στα apps

Με την εξαγορά της Quattro Wireless η Apple έδειξε ότι θέλει να μπει στον χώρο της mobile διαφήμισης. Η AdMob είναι στα χέρια του Google αφού η εταιρεία είπε όχι στην Apple. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με το iPhone OS 4.0 η Apple θα ανοίξει τον δρόμο για διαφημίσεις μέσα στα Apps χρησιμοποιώντας το δικό της δίκτυο και πιθανότατα κάποιο revenue share μοντέλο όπως συμβαίνει με το App Store. Η φήμη κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και είναι απόλυτα λογική (ως φήμη) γιατί με αυτό τον τρόπο η Apple θα βάλει επιπλέον χρήματα στα ταμεία της, οι developers θα έχουν στο ίδιο περιβάλλον ανάπτυξης την δυνατότητα χρήσης διαφημίσεων από την εταιρεία που προσφέρει όλα τα υπόλοιπα για αυτούς, το Google θα πείσει τις αρχές ότι η εξαγορά της AdMob δεν είναι μονοπωλιακή κίνηση αφού τώρα υπάρχει και ανταγωνισμός.

iPhone παντού και πάντα

Αν η λύση του A4 SoC βρεθεί στο iPhone 4G και λειτουργήσει στο 1GHz η Apple θα σπρώξει το iPhone προς κάθε κατεύθυνση. Μικρό μέγεθος, αρκετή επεξεργαστική ισχύς, GPS, μεγάλη ανάλυση οθόνης και integration με κάθε hardware που περιλαμβάνει από τοστιέρες μέχρι αυτοκίνητα. Το iPhone θα γίνει πλέον κάτι σαν ελβετικός σουγιάς για πολλές δουλειές ενώ παράλληλα κάνει τηλέφωνα και στέλνει SMS. Υπηρεσίες και concept όπως το Square θα αποτελέσουν το βούτυρο στο ψωμί της Apple για τα επόμενα χρόνια, ειδικά αν πάνω σε όλο αυτό το οικοδόμημα πουλάει διαφημίσεις με το ίδιο revenue share model του 70 / 30.

Τί περιμένετε να δείτε στο νέο iPhone OS 4.0 και κατά συνέπεια στο νέο iPhone 4G τους επόμενους μήνες;

Update: Ενδιαφέρουσα παρατήρηση που ίσως εξηγεί γιατί δεν θα δούμε το multitasking και στο iPhone OS 4.0. “The iPad (and iPhone OS across all devices) does indeed lack virtual memory. The only memory is honest-to-god RAM. RAM is fast, virtual memory is slow. The tradeoff is that without virtual memory, the iPad can do far less at once, but what it does do is never going to require hitting virtual memory. Without a windowing system, drawing is simpler and faster.”

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής τίποτα δε θα με ικανοποιούσε περισσότερο από μία λύση στο θέμα υποστήριξης flash. Ξέρω ότι “ζητάω πολλά” όμως δε γίνεται να προβάλλουν iPhone & iPad ως το “best experience of surfing the internet” και να μην έχει βρεθεί κάποια λύση σε αυτόν τον τομέα τη στιγμή που το flash είναι παντού.

  • Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δυστυχώς. Θα το είχαν κάνει στο iPad που έχει την οθόνη για να υποστηρίξει παιχνίδια και διαφημίσεις σε Flash αλλά δεν…

 2. Η κατανάλωση ενέργειας ήταν μέχρι σήμερα το σημαντικό επιχείρημα της Apple εναντίον του multitasking

  Εδώ γελάμε. Πότε η αυτονομία της συσκευής αποτελούσε παράγοντα αγοράς (μπορεί να μην το λέει άμεσα αλλά το εννοεί). Όταν έβγαζε μια μέρα και σε κάποιους ακόμα πιο λίγο; Μάλλον αυτές είναι δικαιολογίες γιατί δεν ξέρει τι να πει!

  Εγώ δεν θα πω τι περιμένω, γιατί όποτε πω τίποτα δεν βγαίνει αληθινό. Θα ήθελα όμως σημαντικές βελτιώσεις τόσο στο software όσο στο hardware (το τελευταίο αργεί) :)

 3. Εγώ προσωπικά αυτά που περιμένω απο το OS 4 είναι: (με σειρά σημαντικότητας για εμένα)

  1) Multitasking
  2) Bluetooth με το οποίο θα μπορείς να στέλνεις/λαμβάνεις αρχεία
  3) Home screen
  4) Αναφορά παράδοσης στα μηνύματα

 4. Εξαιρετική ανάλυση, Τιτάνα. Κάτι τέτοιο περιμένω κι εγώ.

  Αλλά άσε με λίγη ώρα ακόμα στο σύννεφό μου (μέχρι αύριο το απόγευμα) να πιστεύω ότι μπορεί να έρθει τίποτα σε NFC ή έστω παραπάνω body-area sensors. Αυτό θα είναι το killer app. Και ήδη οι πατέντες υπάρχουν…

  • Θα πάνε προς σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν ξέρω αν θα είναι NFC.

   • Λες να έρθει τελικά με το επόμενο [hardware] iPhone το καλοκαίρι;

   • Το ελπίζω αλλά ακόμα δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό για το NFC στην Αμερική, ότι περιμένουν το μεγάλο μπαμ κλπ. Γίνονται διάφορα trials σε διάφορες χώρες αλλά ακόμα δεν έχω δει κάτι wow.

 5. Ρε παιδιά μπας και ανοίξουν και το ράδιο…..
  Αλλά δε το πολύβλέπω… αποκλειστικότητα του nano το κόβω!

  • Αυτό δεν παίζει με τίποτα όμως. Ο λόγος είναι το iTunes φυσικά

 6. Να του βάλουν Android. ‘Έπαιξα πρόσφατα με το Google Nexus και είναι απίστευτο.

  • Ναι καλά. Εσύ το παράκανες ;)

 7. τι ωρα θα το δουμε?

  • 8 το απόγευμα

Top

Show Buttons
Hide Buttons