Άνοδο για Xiaomi και πτώση για Samsung είδε στο γ’ τρίμηνο η Gartner

by George Polyzos • On 24-12-2014 • AT 9:32 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Mobile

mobile phones

Η Gartner δημοσιοποίησε την τριμηνιαία της έκθεση για την αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου πλέον στην πρώτη πεντάδα φιγουράρουν τρεις κινεζικές εταιρείες: Huawei, Xiaomi και Lenovo.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε και κατά το γ’ τρίμηνο του 2014 η Samsung με μερίδιο αγοράς 24,4%, ακολουθούμενη από την Apple με μερίδιο αγοράς 12,7%. Στη συνέχεια έπονται οι Huawei με μερίδιο 5,3%, Xiaomi με 5,2% και Lenovo με 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η Gartner κατέγραφε την Xiaomi να κατέχει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 1,5%, δηλαδή η εταιρεία γνώρισε ποσοστιαία ετήσια αύξηση 336%. Στους «χαμένους» κατατάσσεται η Samsung η οποία αν και διατηρεί την πρωτιά, έχει χάσει 7,7% από τη δύναμή της σε σχέση με πέρυσι. Μικρή άνοδο στα μερίδιά τους είδαν οι Apple και Huawei.

Σημαντικό πλήγμα για τη Samsung ήταν η μείωση κατά 28,6% στις πωλήσεις feature phones σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, η Apple είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 26% σε σχέση με πέρυσι χάρη στο λανσάρισμα των δύο νέων εκδόσεων του iPhone με μεγαλύτερες οθόνες. Η Gartner θεωρεί ότι η τάση αυτή της Apple θα συνεχιστεί και κατά το δ’ τρίμηνο του έτους.

Συνολικά, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους πουλήθηκαν 455.784.700 συσκευές (όλων των κατηγοριών) έναντι 455.706.500 συσκευών την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι πωλήσεις «απλών» συσκευών μειώθηκαν κατά 25%, ενώ οι πωλήσεις smartphones αποτελούσαν το 66% του συνόλου, παγκοσμίως. Με βάση αυτά τα δεδομένα η Gartner προβλέπει ότι το 2018 το 90% των συσκευών που θα πουλιέται παγκοσμίως θα είναι smartphone.

Οι αναπτυσσόμενες αγορές (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) είχαν αύξηση στις πωλήσεις smartphonesκατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Από τις ανεπτυγμένες αγορές, οι ΗΠΑ εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (18,8%) με κύριο υπαίτιο το iPhone 6 της Apple. Η Δυτική Ευρώπη είχε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των πωλήσεων smartphones.

Γενικότερα, η Gartner θεωρεί ότι τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus θα σημειώσουν ρεκόρ πωλήσεων κατά την προσεχή εορταστική περίοδο, ενώ οι κινέζοι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να επεκτείνονται στις αναπτυσσόμενες αγορές έως το τέλος του 2014. Συνολικά για το 2014 αναμένεται ότι οι πωλήσεις smartphones θα φτάσουν τις 1,2 δισεκατομμύρια συσκευές. Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, το Android συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά με μερίδιο αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο 83%, έναντι 13% του iOS της Apple.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons