1 στους 8 πιστεύει ότι οι ψηφιακές απειλές δεν αποτελούν κίνδυνο

by George Polyzos • On 31-10-2014 • AT 10:15 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

tech

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab, το 13% των χρηστών του Διαδικτύου δεν πιστεύει ότι οι ψηφιακές απειλές αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες αισθάνονται ότι ο κίνδυνος των απειλών αποτελεί μια υπερβολή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Διαδικτυακής ασφάλειας. Ωστόσο, αυτή η αδιαφορία αφήνει τους χρήστες εντελώς απροστάτευτους απέναντι στους κινδύνους που απειλούν καθημερινά τα δεδομένα τους και την online δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτοί που παραδέχονται ότι οι ψηφιακές απειλές είναι πραγματικές, δεν είναι πάντα σίγουροι ότι χρειάζονται προστασία απέναντι σε αυτές. Συγκεκριμένα, μόνο το 22% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών εγκληματιών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι απατεώνες δυνητικά ενδιαφέρονται για τις συσκευές κάθε χρήστη.

Ακόμα και αν ο κάτοχος μια συσκευής δεν αποθηκεύει πολύτιμα δεδομένα σε αυτή και δεν πραγματοποιεί online οικονομικές συναλλαγές, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε υπολογιστή, smartphone ή tablet. Για παράδειγμα, μπορούν να τις εντάξουν σε ένα κακόβουλο δίκτυο (botnet) και να τις χρησιμοποιήσουν για τη διασπορά μηνυμάτων spam, επιθέσεις DDoS ή την αποστολή phishing links μέσω εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων και email.

Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των χρηστών δεν ανησυχεί μήπως οι online λογαριασμοί παραβιαστούν ή αγνοεί εντελώς αυτόν τον κίνδυνο. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει μόνο για τις προσωπικές σελίδες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για online τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν προσωπικά οικονομικά στοιχεία σε έναν ψηφιακό εγκληματία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οικονομικές απώλειες από ψηφιακές επιθέσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Το 42% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ή δεν ανησυχεί για την πιθανότητα να υποστεί οικονομική ζημιά.

Ένα πράγμα που δεν συνειδητοποιούν αυτοί οι χρήστες, είναι ότι οι εν λόγω ζημιές δεν οφείλονται πάντα σε άμεση κλοπή των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οι «μολύνσεις» με κακόβουλο λογισμικό μπορούν να οδηγήσουν – μεταξύ άλλων – και σε απρόβλεπτα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων δαπανών σχετικά με υπηρεσίες πληροφορικής, με την επανεγκατάσταση λογισμικού ή με την προσωρινή μη διαθεσιμότητα μιας συσκευής. Συνολικά, σε ποσοστό 21%, οι ερωτηθέντες των οποίων οι συσκευές είχαν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 20% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ότι η χρήση των δημόσιων δικτύων Wi-Fi κρύβει κινδύνους, γιατί τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω αυτών μπορούν να υποκλαπούν από ψηφιακούς εγκληματίες. Ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό χρηστών (27%) έχει επίγνωση αυτής της απειλής, αλλά δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτήν. Την ίδια στιγμή, όμως, το 55% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Μάλιστα, το 12% εισάγει τα στοιχεία σύνδεσής του σε ιστότοπους και το 6% πραγματοποιεί online πληρωμές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δίκτυα.

Το Kaspersky Internet Security – Multi- Device είναι μια λύση που προσφέρει αποτελεσματική προστασία απέναντι στις πιο σύγχρονες απειλές του Internet, χωρίς να απασχολεί τον χρήστη ή να επιβραδύνει την απόδοση μιας συσκευής. Μπορεί να προστατεύσει συσκευές με λειτουργικά Microsoft Windows, Apple OS X ή Google Android. Εμποδίζει επιθέσεις με malware και εντοπίζει σελίδες phishing ή άλλους κακόβουλους ιστότοπους, προειδοποιώντας τον χρήστη για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση μη αξιόπιστων συνδέσεων Wi-Fi, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στους χρήστες smartphone με λειτουργικό AppleiOS και Microsoft Windows Phone να περιηγηθούν με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

[Δ.Τ. Kaspersky Lab]

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons